Sunde bryster – Husk at undersøge dem jævnligt

Hvis brystkræft opdages i tide er der som regel gode chancer for at blive helbredt. Og vidste du, at du selv kan være en aktiv medspiller i kampen mod kræft? Overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse bedste råd mod brystkræft faktisk er din egen opmærksomhed samt undersøgelse af dine bryster. I dette indlæg har vi samlet en lang række nyttige informationer omkring brystkræft og vigtigst af alt – hvordan du selv kan være med til at opdage det i tide.

Symptomer


Oplever du følgende symptomer anbefaler Iben Holten, at du reagerer med det samme:
Mærker du hårde og uregelmæssige knuder, når du undersøger dine bryster, bør du til en hver tid kontakte din læge. Er knuderne derimod glatte og smutter mellem fingrene er det sjældent tegn på noget alvorligt.
Væske fra brystvorten – særligt hvis den er blodig – kan være et symptom på brystkræft. Men har du lige ammet, så husk at der godt kan være mælkerester flere år efter du er stopper med at amme.
Har du eksem på brystvorterne, klør de eller er de røde? Vær særlig opmærksom på om brysterne begynder at ændre udseende, da det kan være et symptom på ondartede celler i mælkekirtlerne.
Undersøg om du har hævet lymfekirtler under armene. Under normale omstændigheder kan du ikke mærke dem, men hvis de hæver, så er der god grund til at kontakte din læge. Lymfeknuder kan godt føles glatte og smutte mellem fingrene.
Risikofaktorer
Iben Holten fremhæver følgende risikofaktorer, som du skal være særlig opmærksom på:
Kvindelige kønshormoner giver øget risiko for brystkræft. Dog er det i den sammenhæng vigtigt at understrege, at de fleste kvinder, der tager p-piller er i 20’erne og 30’erne, hvor kroppen selv producerer super meget af det kvindelige kønshormon østrogen. Din krop er derfor vant til det og du behøver derfor ikke være ekstra bekymret, men er du i overgangsalderen bør du til gengæld være mere forsigtig med at tage hormontilskud.
Har du født din første barn i slutningen af 30’erne bør du være ekstra opmærksom, da risikoen for brystkræft her kan være øget.
Der er en sammenhæng mellem sen overgangsalder og risikoen for at udvikle brystkræft.
Undgå at spise for fed mad og drikke for meget alkohol – særligt hvis du er i overgangsalderen. Der er en beviselig sammenhæng mellem dette og udvikling af brystkræft.
Du kan være genetisk disponeret for kræft – både fra din mors og fars side. Har du haft en masse tilfælde af brystkræft i din familie, så tal med din praktiserende læge og lad ham/hende vurdere om du har brug for genetisk rådgivning og om hvor meget din risiko er forhøjet.

Hvad kan du ellers gøre for at nedbringe risikoen?

  1. Alkohol er ikke din bedste ven – vidste du at 2-3 genstande om dagen øger risikoen for brystkræft med 20 %?
  2. Sørg for at holde din vægt og undgå at spise for meget animalsk fedt
  3. Motion og træning er et godt våben mod udvikling af brystkrops
  4. Sørg for at spise varieret
  5. Har du eller ammer du dine børn, så er det en fordel
  6. Har du fået børn tidligt, er risikoen for at få brystkræft nedsat

Og så til de gode nyheder!

Fordi brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder, er der rigtig stort fokus på det. Og det betyder mere forskning, forsøg med ny medicin og mere skånsomme operationer.
I dag lever 96 % efter et år og 85 % efter fem år. Hvis vi sammenligner dette med 1947 var det under halvdelen af alle kvinder med brystkræft som blev erklæret raske.

95-98 % af de kvinder mellem 50-69 år, som får fortaget de rutinemæssige screeninger, får at vide, at der ikke er fundet tegn på kræft.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Medicin

Længden på menstruationscyklussen